Piraattitallenteita Suomeen ennätysmäärä

2.12.2002

Tekijänoikeuksia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) arvion mukaan Suomeen maahantuotujen piraattitallenteiden määrä on yhä kasvanut. Oikeudenhaltijat arvioivat Venäjältä ja Virosta tuodun ajanjaksolla 10/2001 – 10/2002 Suomeen n. 3,8 milj. piraattitallennetta. Tallenteet jakautuvat 3,0 milj. CD-levyyn, 650.000 videoelokuvaan ja 130.000 PlayStation peliin.

Aiemmin tehtyjen tutkimusten perusteella kokonaismäärät olivat vuonna 1999 1,9 milj. kappaletta ja 2000 hiukan yli 3,0 milj. kappaletta.

TTVK:n yhdessä Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry ja Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n kanssa Suomen Gallupilla teettämässä tutkimuksessa kartoitettiin kuluttajien äänitteiden ostokäyttäytymistä ja kuuntelutottumuksia. Tutkimuksessa haastateltiin 2.020 ihmistä ja näistä 56 prosenttia eli 1.131 kuului tutkimuksen kohderyhmään eli kuluttajiin, jotka ilmoittivat ostavansa vähintään kerran vuodessa äänitteitä. Kohderyhmään kuuluvista saatiin vastaukset 608 kuluttajalta.

Venäjän matkailu näkyy kuluttajien levyhyllyssä

Kuluttajilta tiedusteltiin mm. musiikkikokoelman koostumista. Valmiita äänitteitä kokoelmista oli 70 prosenttia, itse kopioituja 20 prosenttia ja piraattikopioita 10 prosenttia. Piraattien osuus oli muita suurempi rapin/hip hopin kuuntelijoilla ja niillä, jotka olivat ostaneet yli 10 CD:tä vuodessa tai käyneet Venäjällä vuoden aikana.

Matkailu pyörii piraattibisneksen ympärillä

Vastanneista runsas kolmannes oli käynyt Virossa ja joka kymmenes Venäjällä viimeisen vuoden aikana. Venäjän kävijöistä 10 prosentin joukko oli käynyt Venäjällä yli 10 kertaa vuodessa. Venäjän kävijöistä 56 prosenttia ilmoitti ostaneensa CD-levyjä, 28 prosenttia videoelokuvia ja PlayStation ja muita konsolipelejäkin 14 prosenttia. Viron kävijöistä 25 prosenttia oli ostanut CD-levyjä. CD-levyjen ostaminen oli Venäjällä yleisempää kuin vaatteiden (47 prosenttia) , tupakan (51 prosenttia) ja alkoholin (51 prosenttia) ostaminen. Kun otetaan huomioon, että alle 20 tunnin matkoilta alkoholin ja tupakan maahantuonti on rajoitettua, niin oikeudenhaltijoiden mukaan piraatit näyttelevät pääosaa Viipurin päivämatkoissa.

Kertaostosten osalta Venäjällä käyneissä oli 8 prosentin joukko, joka oli ostanut yli 50 CD-levyä. Ostos vastaa keskivertosuomalaisen yli 20 vuoden levyostojen kokonaismäärää. Laillisen äänitetuotannon kokonaismyynnin Suomessa arvioitiin vuonna 2001 olevan 11,7 milj. kpl, joten suomalainen kuluttaja osti keskimäärin n. 2,25 aitoa cd-levyä vuodessa.

Painopiste siirtynyt Virosta Venäjälle

Viro on pyrkinyt aktiivisesti karsimaan piraattitallenteiden myyntiä. Kiristyneen valvonnan taustalla ovat Viron jäsenneuvottelut EU:n kanssa. Valvonnan seurauksena virolaiset piraattikauppiaat tenttaavat ostajia varmistuakseen näiden kansallisuudesta. Virolaisille piraatteja ei kaupata ratsian pelossa. Oikeudenhaltijat arvioivat Virosta maahantuotujen piraattitallenteiden kokonaismääräksi hiukan yli 700.000 kpl, josta musiikin osuus on puoli miljoonaa.

Venäjän kasvanut piraattituotanto näkyy suomalaisten ostoslaukuissa. Kansainvälisten arvioiden mukaan länsimaisen musiikin piratismiaste Venäjällä on tällä hetkellä 93 prosenttia. Oikeudenhaltijat arvioivat Venäjältä tuotujen piraattitallenteiden kokonaismääräksi yli 3 milj. kappaletta. Määrä jakautuu 2,5 milj. CD:hen, 500.000 videoelokuvaan ja 100.000 Sony PlayStation peliin.

TTVK:n varatuomari Antti Kotilaisen mukaan Venäjän tuontimäärien kasvun takana on kuluttajien kertaostosten kasvu ja nykyisen lainsäädännön heikkous. ‘Suomalainen kuluttaja saa Viipurissa 20 eurolla pahimmillaan 17 piraatti cd-levyä. Virossa hinta on noin 10 euroa yhdestä CD:stä’, kertoo Kotilainen. ‘Kun tuomioistuimet ovat sallineet jopa sadankin piraattitallenteen maahantuonnin, ovat matkailijat ruvenneet hyödyntämään tätä tulkintaa’, jatkaa Kotilainen.

Matkailijoiden tuoma piraattiäänitteiden määrä (3,0 milj. kpl) on yli 25 prosenttia äänitteiden laillisesta vuoden 2001 kokonaismyyntiluvuista (11,7 milj. kpl). Maahantuotujen piraattilevyjen arvo vähittäiskaupassa olisi noin 60 milj. euroa. Elokuvien ja tietokonepelien vastaava kokonaisarvo olisi yhteensä noin 17,5 milj. euroa. Valtiolle kyseisen piraattimäärän arvo arvonlisäveron muodossa olisi noin 17 milj. euroa.

Viipurin torille ovat ilmestyneet myyntiin myös DVD-piraattielokuvat. Myynnissä olevien elokuvien määrä ja maahantuontimäärät ovat vielä vähäisempiä. Oikeudenhaltijoiden tietojen mukaan Venäjän DVD-tuotantokapasiteetti on yli 20 milj. kpl vuodessa verrattuna CD-levyjen huikeaan yli 260 milj. kappaleeseen. ‘On vain ajan kysymys, milloin Venäjän piraattitehtaat rupeavat suuremmassa määrin valmistamaan DVD-piraatteja’, uskoo toimitusjohtaja Leif Lindblad Sandrew Metronome Distribution Finland Oy:stä. Piratismin kansainvälisyydestä kertoo, että Viipurin torilta hankittu vuoden 2001 katsotuimman kotimaisen elokuvan Rentun Ruusun piraatti-DVD on oikeudenhaltijoiden suorittaman analyysin perusteella valmistettu Kiinassa.

Maahantuonnin kieltämisen uskotaan parantavan tilannetta

Eduskunnassa oleva esitys tekijänoikeuslain muuttamiseksi sisältää ehdotuksen laittomasti valmistettujen piraattitallenteiden yksityisen maahantuonnin kieltämiseksi. Suomalaiset musiikin tekijät ja tuottajat uskovat lain purevan nykymeininkiin. Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry toiminnanjohtaja Arto Alaspään mukaan: ‘Suomalaiset ovat lainkuuliaista kansaa. Valtiovallan selkeä EI maahantuonnille tulee merkittävästi vähentämään nykyistä piraattivirtaa. Näin turvataan suomalaista sisällön tuotantoa ja työpaikkoja.’

Lauluntekijä Pauli Hanhinimen mukaan ‘Tekijänoikeustulot mielletään usein virheellisesti pääomapiirien ökyomaisuutena eikä kaltaisteni yksittäisten lauluntekijöiden palkkana. On surutta unohdettu, että jokainen laillinen levy elättää suuren joukon musiikintekijöitä ja levyjen kaupassa mukana olevia sidosryhmiä. Ainakin minulle ja bändilleni levy-yhtiön levymyynnistä tilittämät osuudet ovat tärkeitä. Ne turvaavat meille mahdollisuuden luoda uutta musiikkia.